Vraag en antwoord

Verbouwplannen of andere vragen over transformatie, hergebruik, leegstand, BIM of Revit? Stel hier een vraag aan Ernstarchitect. Samen met bouwkundige Luuk van der Werf heb ik gratis advies gegeven bij Seats2meet Utrecht. Gratis? Ja, een uur lang verdiepten wij ons in verbouwplannen die mensen meenamen. Hierover gaven wij architectonisch en bouwkundig advies. Lees ook het artikel van deStadUtrecht en het AD. Dit initiatief zetten we online voort. Met veel plezier verdiepen wij ons in uw plannen en geven antwoord op uw architectonische en bouwkundige vragen. Wij beantwoorden de vragen zo snel mogelijk.

 

Stel hieronder een vraag:

[easy_contact_forms fid=3]

 

Hieronder kan je de gestelde vragen en antwoorden lezen:


Transformatie van woon/werk studio

Posted on februari 1st, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Transformatie van woon/werk studio

Hoe transformeer je een kleine studio naar een multifunctionele ruimte, waarin je kunt werken, wonen, ontspannen en slapen? Met deze vraag kwam Jan Dalm. Hij tikte “stel een vraag aan architect” in op google en kwam bij ernstarchitect.nl terecht. Zo af en toe is hij in de studio en dan wil hij er kunnen werken, ook tot in de kleine uurtjes.

De opdracht

De studio is 20 m2 waarin je moet kunnen werken, slapen, ontspannen en wonen. Er moet een toilet, douche, kastruimte, tweepersoonsbed, keuken, bureau, eettafel en zithoek in. Met andere woorden: de indeling is een uitdaging.

 

Mogelijkheden van de studio

De studio is 2,40 meter hoog. Dat betekent dat er geen ruimte is voor een entresol. De studio krijgt van één kant licht. Aan deze kant wil ik zo min mogelijk belemmeringen zodat het licht diep de studio in valt. Het oppervlak … Read More »Ontwerpen op smalle en diepe kavel

Posted on september 27th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Ontwerpen op smalle en diepe kavel

Het kennisdelen overstijgt de grenzen. Deze keer kwam er een vraag uit België. Het probleem is de ingang op een smalle kavel. Hoe zorg je voor een normale ingang voor twee separate huurders op zo’n smalle kavel? Bij voorkeur zonder gemeenschappelijke ruimtes. Zien jullie een mogelijkheid? Vraag gesteld door: Werner Heylen.

 

Smalle diepe kavel

Op een smalle diepe kavel staat een oude rijwoning die gesloopt wordt. Vervolgens worden er twee appartementen of één appartement en één studio op dit kavel gebouwd. Dit op een totale oppervlakte van 4 bij 30, waarvan 15 meter bebouwbaar is. Het pand wordt gelijkvloers en beslaat een volledige verdieping met de mogelijkheid voor een zadeldak.

De vraag: hoe realiseer je op een smalle kavel toch twee entrees? Voordat ik direct op je vraag inga, wil ik eerst een stap terug doen. Waarom wil je het bestaande pand slopen? … Read More »Transformeerbaar ontwerpen met installaties

Posted on november 19th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Transformeerbaar ontwerpen met installaties

Graag zou ik meer weten hoe ik rekening kan houden met de installaties bij transformeerbaar ontwerpen. Hierbij denkend dat er misschien in de toekomst meerdere huurders in het pand mogelijk moeten worden gemaakt. vraag gesteld door: H. Axchik

 

antwoord

U schetst een situatie waarin het ontwerp moet inspelen op een veranderende bezetting van de ruimte. Of de installaties hierop ontworpen kunnen worden, is sterk afhankelijk van de mate waarin de bezetting toeneemt. Voor dit probleem is niet één kant-en-klare oplossing. Er zijn meerdere opties:

1. Ontwerp een parallel plan

Ontwerp het leidingverloop zo dat er een tweede systeem parallel naast kan gaan lopen in de toekomst. Hetzelfde geldt voor de luchtbehandelingskast en de ruimte waarin deze staat. Probeer de LB-kast te leasen, zo is deze makkelijk in te ruilen.

2. Benut de overcapaciteit van de ruimte

Aangezien de ventilatiebehoefte nu klein(er) is, kan er wellicht volstaan … Read More »Ruimteverbinding tussen keuken en woonkamer

Posted on september 3rd, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Ruimteverbinding tussen keuken en woonkamer

Verbouw je jaren 30 woning met “ontwerp je verbouwing”.

Wij twijfelen over het uitbreken van de muur tussen keuken en kamer in onze jaren 30 woning. We zijn geen voorstander van open keukens, maar zouden misschien toch de keuken meer bij de kamer willen betrekken. Nu moeten we namelijk via de gang naar de keuken en is er alleen een (zeer leuk!) doorgeefluikje. Zijn er nog andere mogelijkheden om de keuken meer bij de kamer te betrekken zonder er een helemaal open keuken van te maken? Vraag gesteld door Yvette van Assouw.

 

Antwoord

Leuk dat je dit een architect vraagt. Sinds kort is de Jaren ’30 architect begonnen, hier kan je zelf je verbouwing van je jaren-30 woning ontwerpen. Hoe betrek je ruimtes bij elkaar zonder dat je er hinder van ondervindt? In bredere zin krijgt elke architect deze vraag. Hoewel het ruimtelijk vaak … Read More »Waarom transformeer je een gebouw?

Posted on augustus 20th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Waarom transformeer je een gebouw?

Dit is een algemene vraag die vaker gesteld wordt.

 

Antwoord

Dit is een brede vraag. Transformatie is pragmatisch maar heeft ook een enorme meerwaarde door zijn gelaagdheid. Het laat de geschiedenis van de plek zien. Een geslaagde transformatie brengt de potentie van het gebouw naar boven. Mijn onderstaande antwoord gaat hierop in en is te lezen als een korte introductie op transformatie. Het gaat daarbij in op vragen als: Wanneer is een stedelijke ruimte geschikt voor transformatie? Op welke plekken zijn hergebruik of herbestemming van een gebouw geschikter dan sloop en nieuwbouw?

Hoe transformeren?

Transformatie is een uitstekend alternatief (zie artikel: Hergebruik is wél een optie, pagina 16). Transformeren kost minder geld dan het platgooien en opnieuw bouwen van panden. Ook is transformatie vaak milieubesparend en duurzaam. Een pragmatisch aanpak is hierbij het uitgangspunt. Behoud zoveel mogelijk, zo blijft een transformatie concurrerend.

De omgeving

Als een … Read More »Hoe maak ik een transformeerbaar ontwerp?

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Hoe maak ik een transformeerbaar ontwerp?

Voor een nieuwbouwproject, waarvan het globale ontwerp vast staat, ontwerp ik de indeling. Ik wil een slimme structuur ontwikkelen die makkelijk aan te passen is aan verschillende eisen en functies. Hoe pak ik dit aan? Vraag gesteld door A. Ghazar

Antwoord

 

In mijn artikel “Transformeerbaar ontwerpen, anticiperen op de toekomst” ga ik in op de algemene thematiek rond het transformeerbaar ontwerpen. Er zijn veel facetten belangrijk bij het transformeerbaar ontwerpen (locatie, bereikbaarheid, (zon)licht, ruimte, mogelijke functies, toekomstige stedenbouwkundige ontwikkelingen, etc.). Het is jammer dat het globale ontwerp al af is, want juist op een groter schaalniveau is veel winst te behalen. Daar heb je geen invloed meer op. Ik zou hier toch eens kritisch naar kijken.

Massa

De massa van het ontwerp staat vast. Natuurlijk is dit een zeer belangrijk aspect en bepaald in grote mate de transformeerbaarheid van een ontwerp. Als het enigszins … Read More »


Wat zijn aandachtspunten bij transformatie van kantoor?

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn aandachtspunten bij transformatie van kantoor?

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij een transformatie van kantoor naar bedrijfsverzamelgebouw? Vraag gesteld door P. Stomph

 

Antwoord

Belangrijke aandachtspunten bij een transformatie zijn: bouwkundige staat, structuur, ligging en locatie. Kort zal ik op elk van de punten ingaan:

Ligging en locatie

De ligging is gunstig: tram stopt voor de deur en ook met de auto is de locatie goed bereikbaar. Faciliteiten zijn niet optimaal. Op de begane grond zitten ook nog “onduidelijke” lege gebieden. Dit nodigt nu alleen maar uit als hangplek. Deze plekken moeten bij de transformatie een functie krijgen. Bijvoorbeeld als zelfstandige eetgelegenheid voor het kantoor en de buurt of als verlenging van het programma op de begane grond.

Structuur

De draagconstructie van het gebouw is gunstig voor transformatie. De kolommenstructuur geeft veel vrijheid en flexibiliteit. Bestaande binnenwanden kunnen makkelijk verwijdert of verplaatst worden. Met uitzondering natuurlijk van de liftkern.

Bouwkundige staat

De gevel is het … Read More »