Wat zijn aandachtspunten bij transformatie van kantoor?


Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn aandachtspunten bij transformatie van kantoor?

Wat zijn aandachtspunten bij transformatie van kantoor?

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij een transformatie van kantoor naar bedrijfsverzamelgebouw? Vraag gesteld door P. Stomph

 

Antwoord

Belangrijke aandachtspunten bij een transformatie zijn: bouwkundige staat, structuur, ligging en locatie. Kort zal ik op elk van de punten ingaan:

Ligging en locatie

De ligging is gunstig: tram stopt voor de deur en ook met de auto is de locatie goed bereikbaar. Faciliteiten zijn niet optimaal. Op de begane grond zitten ook nog “onduidelijke” lege gebieden. Dit nodigt nu alleen maar uit als hangplek. Deze plekken moeten bij de transformatie een functie krijgen. Bijvoorbeeld als zelfstandige eetgelegenheid voor het kantoor en de buurt of als verlenging van het programma op de begane grond.

Structuur

De draagconstructie van het gebouw is gunstig voor transformatie. De kolommenstructuur geeft veel vrijheid en flexibiliteit. Bestaande binnenwanden kunnen makkelijk verwijdert of verplaatst worden. Met uitzondering natuurlijk van de liftkern.

Bouwkundige staat

De gevel is het kostbaarste onderdeel van een gebouw. Probeer deze te behouden waar mogelijk om het project financieel gezond te houden. Het is waarschijnlijk dat er asbest in het gebouw zit, dit heeft ook veel invloed op de kosten en de planning van de transformatie. Een inventarisatie zou verstandig zijn.

Andere bronnen

Op internet zijn veel interessante documenten en artikelen te vinden over dit onderwerp bijvoorbeeld:

Wonen buiten kantoortijd – Handleiding voor permanente of tijdelijke transformatie van kantoren

Transformatie kantoren gaat niet vanzelff – Onderzoek naar onorthodoxe maatregelen in tien cases

Reacties zijn gesloten.