Transformatie van woon/werk studio


Posted on februari 1st, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Transformatie van woon/werk studio

Transformatie van woon/werk studio

Hoe transformeer je een kleine studio naar een multifunctionele ruimte, waarin je kunt werken, wonen, ontspannen en slapen? Met deze vraag kwam Jan Dalm. Hij tikte “stel een vraag aan architect” in op google en kwam bij ernstarchitect.nl terecht. Zo af en toe is hij in de studio en dan wil hij er kunnen werken, ook tot in de kleine uurtjes.

De opdracht

De studio is 20 m2 waarin je moet kunnen werken, slapen, ontspannen en wonen. Er moet een toilet, douche, kastruimte, tweepersoonsbed, keuken, bureau, eettafel en zithoek in. Met andere woorden: de indeling is een uitdaging.

 

Mogelijkheden van de studio

De studio is 2,40 meter hoog. Dat betekent dat er geen ruimte is voor een entresol. De studio krijgt van één kant licht. Aan deze kant wil ik zo min mogelijk belemmeringen zodat het licht diep de studio in valt. Het oppervlak van de studio is kleiner dan de ruimte die de gewenste functionaliteiten normaliter nodig hebben. Dus we moeten ruimte dubbel gebruiken. Dit moeten we zo slim doen dat er extra ruimte ontstaat. Daarmee kunnen we extra comfort toevoegen. Zoals het toilet niet direct in de woon/werk ruimte uit te laten komen. En het het bed een ondergeschikte rol geven.

Ruim gevoel

functies van de studio

Plaats van de verschillende functies.

Hoe gebruiken we ruimte dubbel? Door dichte elementen als een dubbele muur te maken. Zo blijft er nog steeds een mooie ruim ogend stuk over dat je uitstekend kunt gebruiken voor wonen en werken. De dubbele muur bestaat uit:

  1. garderobe
  2. keukenblok (1,20m)
  3. ruimte voor gordijn
  4. kast
  5. opklapbaar bed (1,40 bij 2,0m)
  6. douche
  7. wastafel
  8. toilet

(nummers corresponderen met plattegrond rechts)

Het tweepersoonsbed beslaat een groot deel van het oppervlak. Door dit bed opklapbaar te maken ontstaan er tal van mogelijkheden en behoud van de ruimte. We kunnen het bed niet in de hoogte wegwerken, bijvoorbeeld door het op de badkamer te situeren. We plaatsen het bed achterin de studio. Daardoor staat het dichtbij de badkamer en is het redelijk privé. De privacy kan met een gordijn vergroot worden.

 

 

Multifunctioneel

De “dichte” onderdelen van het ontwerp (keuken, badkamer, bed, kasten en garderobe) vormen een lint langs de rand van de studio. Het open stuk dat overblijft, is multifunctioneel. Je kunt er werken, slapen, eten en ontspannen (zie afbeeldingen). Dit wordt mogelijk gemaakt door drie simpele ingrepen.
1. De tafel is in hoogte verstelbaar waardoor deze zowel bij de zithoek als bij de eethoek gebruikt kan worden.
2. De bank is makkelijk verplaatsbaar.
3. Met een gordijn kan de studio in tweeën gedeeld worden.

Over de hele wereld wordt er creatief met kleine ruimtes omgesprongen. Deze video geeft een paar mooie voorbeelden:

Bekijk hier ook andere voorbeelden ter inspiratie over multifunctioneel ruimtegebruik of hoe schuifdeuren een extra dimensie aan de kamer kunnen geven.

Heb je ook een (ruimtelijke) vraag? Stel hem aan Ernstarchitect. Bekijk nog meer antwoorden op vragen aan Ernstarchitect over: smalle kavels, indeling jaren 30 huis, transformeerbaar ontwerpen met installaties en meer.

Reacties zijn gesloten.