Ontwerpen op smalle en diepe kavel


Posted on september 27th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Ontwerpen op smalle en diepe kavel

Ontwerpen op smalle en diepe kavel

Het kennisdelen overstijgt de grenzen. Deze keer kwam er een vraag uit België. Het probleem is de ingang op een smalle kavel. Hoe zorg je voor een normale ingang voor twee separate huurders op zo’n smalle kavel? Bij voorkeur zonder gemeenschappelijke ruimtes. Zien jullie een mogelijkheid? Vraag gesteld door: Werner Heylen.

 

Smalle diepe kavel

Op een smalle diepe kavel staat een oude rijwoning die gesloopt wordt. Vervolgens worden er twee appartementen of één appartement en één studio op dit kavel gebouwd. Dit op een totale oppervlakte van 4 bij 30, waarvan 15 meter bebouwbaar is. Het pand wordt gelijkvloers en beslaat een volledige verdieping met de mogelijkheid voor een zadeldak.

De vraag: hoe realiseer je op een smalle kavel toch twee entrees? Voordat ik direct op je vraag inga, wil ik eerst een stap terug doen. Waarom wil je het bestaande pand slopen? Van de foto kan ik de staat van het gebouw niet beoordelen. Gemakshalve ga ik ervan uit de het bestaande pand nog in een redelijke bouwkundige staat verkeert.

 

Transformatie is vaak goedkoper dan sloop en nieuwbouw

Ik heb het onlangs weer laten uitrekenen voor een tennispaviljoen. Zelfs wanneer in het hele interieur alle kozijnen en het complete dak werden vernieuwd en één volledige gevel werd vervangen door een hele glazen pui, was transformatie nog steeds 30% goedkoper. Dus zou ik transformeren niet direct afschrijven. En dan heb ik het alleen over de financiële kant van de zaak. De sfeer en de beleving van een getransformeerd pand zijn natuurlijk totaal anders. Leuke oude detaillering krijg je vaak cadeau!

 

Oplossing voor twee entrees

Terug naar de vraag. Of je nu gaat transformeren of een heel nieuw gebouw neerzet, de kavel blijft vier meter breed. Deze uitdaging blijft hetzelfde. Onderstaande oplossing is toepasbaar op de transformatie en op de sloop/nieuwbouw variant. Mijn oplossing is: maak de verkeersruimte (de gang) langs één kant. Zo blijft er veel bruikbare ruimte over en heb je een mooie zichtlijn in het appartement. Dit geeft overzicht aan de lange woning.

Ontwerpen-op-smalle-kavel

 

 

Licht, de tweede uitdaging

Naast een smalle kavel is het ook een hele diepe kavel. Met het oog op daglicht is 12 meter is een maximale diepte voor een appartementl. Bij 15 meter moeten we een ingreep doen om meer licht binnen te krijgen. Natuurlijk komen functies die niet per se daglicht nodig hebben zoals een toilet, een badkamer, berging, een trap op de donkerste plek in het midden van het pand terecht.

Maar dat is niet genoeg. Je kunt een aantal dingen doen, ik heb er twee geschetst. Als eerste kun je meer licht in de woning krijgen door een patio in het midden te maken. De ramen op de eerste verdieping kan je in verband met privacy het beste matteren.

Een tweede oplossing is meer licht in te brengen met vides aan de gevel. Gevolg is dat er nu veel meer licht binnenkomt en dat dit licht ook veel dieper in het gebouw komt. Beide oplossingen kunnen worden toegepast op de eerdere plattegrond.

Licht-bij-diep-gebouw

 

Hoe verder?

Deze schetsen zullen je vast al enigszins op weg hebben geholpen. Ik ben benieuwd wat je gaat besluiten te doen. Ik zou in ieder geval een transformatie serieus overwegen. Mocht je meer vragen hebben, dan kun je ze natuurlijk altijd stellen. Mail me gerust (post@ernstarchitect.nl). Tot slot nog een leuke link naar het smalste huis van de wereld. Dat huis is 90cm tot 150cm breed. Daar kun je er zo drie van neerzetten.





Reacties zijn gesloten.