Transformeerbaar ontwerpen met installaties


Posted on november 19th, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Transformeerbaar ontwerpen met installaties

Transformeerbaar ontwerpen met installaties

Graag zou ik meer weten hoe ik rekening kan houden met de installaties bij transformeerbaar ontwerpen. Hierbij denkend dat er misschien in de toekomst meerdere huurders in het pand mogelijk moeten worden gemaakt. vraag gesteld door: H. Axchik

 

antwoord

U schetst een situatie waarin het ontwerp moet inspelen op een veranderende bezetting van de ruimte. Of de installaties hierop ontworpen kunnen worden, is sterk afhankelijk van de mate waarin de bezetting toeneemt. Voor dit probleem is niet één kant-en-klare oplossing. Er zijn meerdere opties:

1. Ontwerp een parallel plan

Ontwerp het leidingverloop zo dat er een tweede systeem parallel naast kan gaan lopen in de toekomst. Hetzelfde geldt voor de luchtbehandelingskast en de ruimte waarin deze staat. Probeer de LB-kast te leasen, zo is deze makkelijk in te ruilen.

2. Benut de overcapaciteit van de ruimte

Aangezien de ventilatiebehoefte nu klein(er) is, kan er wellicht volstaan worden met natuurlijke ventilatie. Wanneer dit mogelijk is, kan het ventilatiesysteem in de toekomst worden vervangen door een mechanisch systeem. (Natuurlijke en mechanische ventilatie combineren slecht).

3. Overdimensioneren

Ontwerp een zo simpel mogelijk leidingverloop (zonder uitzonderingen) en combineer dit met enige mate van overmaat in de verdiepingshoogte. Bij een veranderende vraag verandert er vaak ook veel aan de indeling. Een groot deel van het plafond en de binnenmuren wordt dan vervangen. Dit is mijn ervaring bij de transformatie van een traditioneel kantoor naar het nieuwe werken. Bepaalde plekken werden veel intensiever gebruikt dan voorheen. Door deze plekken dicht bij schachten te positioneren konden we het bestaande ventilatiesysteem adequaat aanpassen. Het bestaande leidingenverloop blijft dus bestaan en er komen incidenteel aanvullingen op.

Bij al deze opties geldt dat ze alleen werken bij een integrale benadering. Je kunt niet alleen het ventilatiesysteem transformeerbaar ontwerpen, het hele gebouw moet meedoen in deze visie. Een intensiever gebruik heeft gevolgen voor de ruimtes, de indeling, de beleving, de akoestiek de organisatie, etc. Een goed transformeerbaar ontwerp is een integraal ontwerp. Hierin zijn alle facetten (architectonisch, bouwkundig, installatie technisch en constructief) meegenomen. Neem contact met mij op voor een integraal ontwerp.

 

Reacties zijn gesloten.