Ruimteverbinding tussen keuken en woonkamer


Posted on september 3rd, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. Reacties uitgeschakeld voor Ruimteverbinding tussen keuken en woonkamer

Ruimteverbinding tussen keuken en woonkamer
Jaren 30 architect

Verbouw je jaren 30 woning met “ontwerp je verbouwing”.

Wij twijfelen over het uitbreken van de muur tussen keuken en kamer in onze jaren 30 woning. We zijn geen voorstander van open keukens, maar zouden misschien toch de keuken meer bij de kamer willen betrekken. Nu moeten we namelijk via de gang naar de keuken en is er alleen een (zeer leuk!) doorgeefluikje. Zijn er nog andere mogelijkheden om de keuken meer bij de kamer te betrekken zonder er een helemaal open keuken van te maken? Vraag gesteld door Yvette van Assouw.

 

Antwoord

Leuk dat je dit een architect vraagt. Sinds kort is de Jaren ’30 architect begonnen, hier kan je zelf je verbouwing van je jaren-30 woning ontwerpen. Hoe betrek je ruimtes bij elkaar zonder dat je er hinder van ondervindt? In bredere zin krijgt elke architect deze vraag. Hoewel het ruimtelijk vaak aantrekkelijk is kleven er natuurlijk ook praktische bezwaren aan het verbinden van ruimtes. Een halfopen of (semi)transparante verbinding kan dan de beste oplossing zijn. Hierbij ben ik van een standaardsituatie uitgegaan, waarbij de scheidingswand tussen keuken en woonkamer niet dragend is. Er zijn een aantal opties:

1 Alleen visueel

Simpelweg vervang je (een deel) van de scheidingswand door glas. Zo heb je wel het doorzicht maar de scheiding blijft bestaan. Dit glas kan translucent zijn of spiegelend om enkel de suggestie van ruimtelijkheid te wekken. Dit glazen gedeelte kan een raam, maar ook een deur zijn. Bij de keuze voor een deur krijg je wellicht ook nog een kortere looproute naar het eetgedeelte. Deze variant gaat al richting oplossing 2.

2 Gedeeltelijk open

Hierbij wordt er wel een opening gemaakt in de scheidingswand. Deze opening wordt echter zo geplaatst dat de nadelige effecten van een open keuken beperkt zijn. De opening wordt uitgevoerd als een gat in de muur, waarbij de muur aan de bovenkant nog doorloopt. Dan blijft de geurende warme lucht in de keuken hangen. Door de afstand tussen het fornuis en de opening te maximaliseren zullen de negatieve effecten beperkt blijven. Natuurlijk kan de opening ook voorzien worden van een (schuif)deur.

3 Combinatie van 1 en 2

Er valt natuurlijk te variëren en te optimaliseren afhankelijk van je wensen. Een combinatie van optie één en twee is waarschijnlijk de beste oplossing, aangezien dit een ontwerp op maat is. Bijvoorbeeld dichte schuifdeuren gecombineerd met kleine (spiek)raampjes. Een andere oplossing is bijvoorbeeld de hele scheidingswand verwijderen en vervangen voor een kastwand met geïntegreerde ramen en deur.

Bij de verbouwing in Woerden van een jaren 30 huis ligt de keuken half in de aanbouw en half in het bestaande huis. Het gedeelte in de aanbouw is open, de rest is gesloten. Zo heb je wel contact vanuit de keuken maar zie je niet alle koopspullen (en andere rommel). Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Vertel mij de reden van het creëren van deze verbinding en ik kan je nog beter adviseren.

Bij het beantwoorden van de vraag ben ik van een standaardsituatie uitgegaan, ik hoop dat dit aansluit bij jullie situatie. Neem voor meer informatie contact met mij op voor een oplossing op maat. Of ontwerp zelf je verbouwing van je jaren-30 huis op Jaren ’30 woning verbouwen

Jaren ’30 woning verbouwen De jaren 30 architect

Reacties zijn gesloten.