Tag: gerealiseerd


Komt de beste transformatie uit Utrecht?

Posted on februari 5th, by Ernst Haagsman in transformatie. 1 Comment

Wat is de beste transformatie van Nederland? En wie bepaalt dat? Eén ding is zeker, elke transformatie of herbestemming begint bij leegstand. In navolging van de Amsterdam heeft ook Utrecht de leegstand in kaart gebracht.

De gemeente Utrecht heeft naast een kaart ook een lijst opgesteld met Utrechtse gebouwen in de verkoop. Deze leegstand is een mooie start voor een transformatie. Aan leegstand geen gebrek, maar daar gaat het niet om. Nee. We zijn op zoek naar een goed geslaagde transformatie. De Open Universiteit heeft een verkiezing uitgeschreven en iedereen kan transformaties aandragen. Ter inspiratie heb ik transformaties uit Utrecht op een rijtje gezet.

 

Van tegel naar meubel

Een leuke transformatie is die van een voormalig lasbedrijf naar een restaurant. Het industriële karakter is duidelijk te zien als je geniet van het lekkere Aziatische eten. Tijdens het eten van je sushi zie je de … Read More »



Herbestemming industriehal naar speeltuin

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten. No Comments

Een leegstaande industriehal is getransformeerd in een indoor-speeltuin. Deze transformatie / herbestemming heb ik begeleid: ik heb de omgevingsvergunning aangevraagd, technische tekeningen gemaakt en het plan getoetst aan de wet- en regelgeving.

Proces en vergunningen

Bij deze transformatie heb ik de omgevingsvergunning aangevraagd. Hierbij heb ik het plan getoetst aan de brandveligheidseisen (in overleg met de brandweer), het bouwbesluit en bijbehorende NEN-normen. Ik heb de  bouwkundige tekeningen gemaakt inclusief ontruimingsplan. Voordeel is mijn ontwerpoog, waarmee ik kijk naar het geheel van het ontwerp.

Pretfabriek

In dit speelparadijs, de pretfabriek, kunnen kinderen het hele jaar door spelen. Het thema voor de indoor-speeltuin is fabriek en dit verwijst naar de vroegere functie van het gebouw. De oude functie van het gebouw is ook na de herbestemming nog goed voelbaar. Bekijk het in deze reportage van Woerden TV.

Voordeel van mij is dat ik kijk naar het geheel en … Read More »



Herbestemming het nieuwe werken met BIM

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in BIM, bouwprojecten. No Comments

Het hoofdkantoor van SNS REAAL te Utrecht bestond uit een klassiek kantoorgebouw met losse kantoren. Dit gebouw is herbestemd voor Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe werken staat voor ontmoeten en samenwerken. Het bestaande gebouw was niet ontworpen voor ontmoeten en samenwerken.

BIM

Doel van het nieuwe gebouw was de transformatie van kantoren naar een ontmoetingslandschap. Bij ONB werkte ik onder leiding van Milee Herweijer aan een totaaloplossing voor dit hoofdkantoor. Ik was verantwoordelijk voor het BIM-model van 20.000 m2.

Transformatie naar ontmoetingslandschap

Met ruimtelijke ingrepen hebben wij het gebouw getransformeerd. Zo hebben wij in de eerste drie lagen van het gebouw een plaza aangelegd, waar ontmoeten centraal staat. Het plaza bestaat uit een ontvangsthal, restaurant, overlegruimtes en werkplekken. Verder hebben wij bestaande vides opener gemaakt en de verdiepingen verbonden via nieuwe vides. De keuken en het restaurant zijn verplaatst naar de eerste verdieping. En tussen … Read More »



Herbestemming school met hart

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten. No Comments

De huisvesting werd te klein en een herbestemming van de school was de oplossing. In overleg met de vijf opdrachtgevers hebben we het huidige gebouw zo min mogelijk gesloopt. Bij T&W heb ik onder leiding van Kees Willems mee-ontworpen aan deze brede school. Wij plaatsten een nieuw hart met verschillende aula’s als ontmoetingsplekken.

Hoe was het?

Twee basisscholen stonden al op het terrein in hetzelfde gebouw. De derde school stond verderop in een tijdelijk gebouw.

Hoe is het nu?

De transformatie heeft van meerdere gebouwen één gemaakt, waarbij elke school een duidelijke eigen identiteit heeft. De brede school bestaat uit drie basisscholen, een naschoolse opvang en een peuterspeelzaal. Wij hebben het gebouw uitgebreid, zodat veel ruimtes dubbel gebruikt konden worden. Een ander voordeel is: meer interactie en samenwerking.

Wat houdt de transformatie in?

Het het nieuwbouwgedeelte laat het bestaande gebouw in zijn waarde. Slechts een klein … Read More »