Komt de beste transformatie uit Utrecht?


Posted on februari 5th, by Ernst Haagsman in transformatie. Reacties uitgeschakeld voor Komt de beste transformatie uit Utrecht?

Komt de beste transformatie uit Utrecht?

Wat is de beste transformatie van Nederland? En wie bepaalt dat? Eén ding is zeker, elke transformatie of herbestemming begint bij leegstand. In navolging van de Amsterdam heeft ook Utrecht de leegstand in kaart gebracht.

De gemeente Utrecht heeft naast een kaart ook een lijst opgesteld met Utrechtse gebouwen in de verkoop. Deze leegstand is een mooie start voor een transformatie. Aan leegstand geen gebrek, maar daar gaat het niet om. Nee. We zijn op zoek naar een goed geslaagde transformatie. De Open Universiteit heeft een verkiezing uitgeschreven en iedereen kan transformaties aandragen. Ter inspiratie heb ik transformaties uit Utrecht op een rijtje gezet.

 

Van tegel naar meubel

Een leuke transformatie is die van een voormalig lasbedrijf naar een restaurant. Het industriële karakter is duidelijk te zien als je geniet van het lekkere Aziatische eten. Tijdens het eten van je sushi zie je de buizen lopen. Het is een gezellige en stoere ruimte. Restaurant LE:EN bevindt zich in Rotsoord en is ontworpen door MoHoCo. In Rotsoord is nog veel meer getransformeerd. Het fabriekscomplex “De Pastoe fabriek” is herbestemd en wordt nu creatief en cultureel gebruikt. De oude tegelfabriek biedt onderdak aan toonkamer, showroom en productie van Pastoemeubelen.

Ook de watertoren op Rotsoord wordt getransformeerd. Het ontwerp wordt gemaakt door Sluijmer en van Leeuwen. Michael van Leeuwen heeft al een andere prachtige herbestemming op zijn naam staan. Samen met Arco Zweistra heeft hij de herbestemming voor de U-trechters ontworpen. Bij het merwedekanaal kun je nu aan de Veilinghaven vergaderen in een zandtrechter.

 

Van school naar ondernemingen

Niet ver van Parkhaven (Veilinghaven) waar de U-trechters staan is de voormalige Versfeld school voor techniek. Deze school getransformeerd naar een prachtig bedrijfsverzamelgebouw: De Pionier. De wijze van transformeren is vergelijkbaar met die van restaurant LE:EN. Met minimale maar duidelijke ingrepen heeft Naked architecture een maximaal resultaat gehaald. Het oude schoolgebouw is nog goed voelbaar in de grote ruimtes en hoge plafonds en tegelijkertijd biedt het een fantastische omgeving voor jonge ondernemingen.

 

Bovenstaande voorbeelden zijn een kleine greep uit alle Utrechtse herbestemmingen. Op de kennisbank herbestemming vind je meer transformaties.





Reacties zijn gesloten.