Massa’s met Revit LT


Posted on november 4th, by Ernst Haagsman in BIM. Reacties uitgeschakeld voor Massa’s met Revit LT

Massa’s met Revit LT

Eigenlijk kan het niet: massa’s modelleren met Revit LT. Maar met deze workaround kom je een heel eind. Massa’s zijn erg handig om snel een omgeving op te zetten. Dus hoe doe je dat met Revit LT?

 

 

1: Maak subcategorie voor In-place models

We willen snel en nauwkeurig de omliggende bebouwing opzetten. Het belangrijkste hiervoor is het maken van een in-place family. Met deze family kunnen wij het kadastrale kaartje of DWG onderlegger overtrekken.

Revit LT geeft bij één categorie hiervoor de mogelijkheid, namelijk Walls. Om het model overzichtelijk te houden maken we eerst een subcategorie. Nu kunnen we de omgeving afzonderlijk van alle andere muren per view aan- en uitzetten. En niet onbelangrijk: je kunt nu een default lijndikte en materiaal voor de omgeving instellen. Dit doe je via manage > object styles.

Sub category walls - Revit LT

Maak eerst een sub categorie aan.

 

2: Modelleer omgeving door onderlegger over te trekken

Nu kunnen we de onderlegger overtrekken. Maak een in-place Wall in de sub-categorie: omgeving. Let op: elke vorm kan weer in een andere subcategorie staan. Dus het is handig eerst alle omliggende gebouwen te maken en dan allemaal in één keer in de juiste subcategorie te zetten.

Nadelen van de subcategorie Wall

Het is een subcategorie. Dit betekent dat je niet een view kunt maken waarin alleen de omgeving zichtbaar is en andere Walls niet. De Walls zullen altijd zichtbaar zijn tenzij je de hele categorie uitzet. Maar dan verdwijnt de omgeving ook. Je kan dit omzeilen met wat handwerk maar ideaal is het niet. Het blijft natuurlijk een workaround. Meestal wil je juist alleen de omgeving uit kunnen zetten en dat gaat prima. Ook ingewikkelde vormen kun je vrij gemakkelijk maken met de subcategorie Walls.

Massa gemodelleerd met Revit LT

Massa gemodelleerd met Revit LT

 

Wil je ook Revit Light gebruiken met workaround?

Wil je deze workaround graag bureaubreed inzetten? Zodat iedereen op jouw architectenbureau ermee uit de voeten kan. Dat kan! Stuur me een e-mail en ik kom langs om deze en andere slimmigheden uit te leggen. Ernstarchitect geeft geregeld BIM-ondersteuning aan architectenbureaus. BYTR, Zenber, Sluijmer en van Leeuwen, ONB en RoosRos gingen je al voor. Heb je geen bureau, dan kun je je natuurlijk inschrijven voor één van mijn workshops op open inschrijving.

 

Waarom Light?

Een workaround klinkt gek: waarom kiezen voor een lightversie als je ook de volledige versie hebt? Veel bureaus kiezen voor light omdat het simpeler en goedkoper is. Maar wat is het verschil en doe je jezelf niet te kort? Is goedkoop uiteindelijk duurkoop? Lees een kort vergelijk tussen Revit en Revit LT.

 

Reacties zijn gesloten.