Revit LT, een goede keuze?


Posted on oktober 7th, by Ernst Haagsman in BIM. Reacties uitgeschakeld voor Revit LT, een goede keuze?

Revit LT, een goede keuze?

Overgaan op Revit heeft nogal wat voeten in de aarde. Het vraagt een investering in tijd, geld en soms ook hardware. Daarom kiezen veel kleinere bureaus ervoor om eerst te beginnen met Revit Light (LT). Als je het mij vraagt een slimme keuze. Het is minder uitgebreid en daardoor richt je je als BIM-starter gelijk op de kern. Je verliest jezelf niet zo snel in het BIM-bos.

 

Hoeveel minder?

Wat is er allemaal uit Revit gehaald in de Light versie? Met Revit LT kun je onder andere niet tegelijkertijd samenwerken, geen plugins installeren, geen massa’s maken, geen model-in-place maken en niet renderen. Er is nog meer uitgehaald maar dit is het voornaamste (hier is de volledige lijst).

 

Wat mist Revit LT?

  • geen central file
  • geen add-ins
  • geen massa’s
  • niet renderen

 

Hoe werkt Revit LT?

In de praktijk is er voor de meeste problemen een workaround. En als die er niet is, kun je het met wat extra handwerk ook oplossen. Zeker bij kleine projecten gaat dat prima. Voor het tegelijkertijd kunnen samenwerken in één bestand is er echter geen workaround. Dus als je met meer mensen tegelijkertijd aan hetzelfde model wilt werken is Revit LT geen goede keuze. Je kunt bestanden uitwisselen tussen Revit LT en Revit Architecture. Meer daarover wordt hier uitgelegd.

 

Kan een architect ermee uit de voeten?

Je kunt niet renderen met Revit LT en dat is jammer, maar je kunt wel in-the-cloud renderen. En dat is een prima oplossing.

Als architect mis ik zelf vooral de massa’s en de add-ins. Deze twee “tools” vergemakkelijken mijn werk in de schetsfase. Nu moet ik uitwijken naar andere software, bijvoorbeeld sketchup. En deze kan ik niet rechtstreeks linken naar Revit LT! Wat wel nog steeds kan, is Sketchup exporteren naar DWG en vervolgens importeren in Revit LT. Je moet dan met Sketchup 6 (download sketchup 6, oudere versie) of de proversie werken, andere versies kunnen geen DWG exporteren. Voor de massa’s bestaat nog een andere workaround. Deze zal ik hier binnenkort uitleggen.

 

Conclusie

Revit LT is een prima pakket om mee te starten. Zeker wanneer er door één persoon tegelijk aan gemodelleerd wordt. Wil jij ook starten? Volg dan één van mijn Revit LT workshops. De workshop is gericht op de architect die Revit LT al in de schetsfase wil inzetten. Lees hier meer over de workshop ontwerpen met Revit LT voor de architect.

Reacties zijn gesloten.