Revit family template


Posted on juni 4th, by Ernst Haagsman in BIM. Reacties uitgeschakeld voor Revit family template

Revit family template

Maak je eigen Revit family template en hou BIM gestructureerd en betrouwbaar. Zo maak je snel en effectief BIM en haal je met een druk op de knop alle relevante informatie uit het BIM. Helaas wordt met een naderende deadline snel voor de “quick and dirty”-oplossing gekozen. Heel begrijpelijk maar op de lange termijn werkt dat natuurlijk niet. Om je model ook met een naderende deadline toch gestructureerd te houden, heb ik deze zeer praktische en waardevolle tip, inclusief gratis download.

 

It’s all in the family

 • Hou je BIM-model betrouwbaar
 • Modelleer BIM consistent
 • Modelleer sneller met Revit
 • Modelleer in alle (!) categorieën van Revit (ook stairs en walls)

De basis van een goed Revit-model zijn de juiste families (zie kader: bouwcomponenten). Een goede bibliotheek heeft 80% van deze families al voor je gemaakt. Voor een gemiddeld project moeten dus nog 20% van de families gemaakt worden. En met een naderende deadline is dat te veel werk. Dus komen er families in het model die niet goed zijn opgezet. Dit geeft later in het proces problemen.

De aantallen en hoeveelheden zijn bijvoorbeeld niet meer goed uit te rekenen. Met als gevolg dubbel werk, de families moeten nog een keer worden gemaakt. Of erger: het model wordt aan de kant geschoven omdat het zogenaamd niet betrouwbaar is.

 

Simpele oplossing

Toch is de oplossing betrekkelijk eenvoudig: werk met een eigen Revit family template. Je kunt gemakkelijk parameters en reference planes aan de standaard Revit family template toevoegen en zo krijg je consistentie in het model. Denk dan aan basis-parameters als lengte, breedte, hoogte en materiaal. Het is eigenlijk te simpel voor woorden. Door het toevoegen van deze parameters worden de elementen betrouwbaar. Ze zijn immers altijd hetzelfde ingesteld.

 

Hoe maak je een Revit family template?

Een family template maak je door een nieuwe family te maken. Voeg hieraan alle basis-parameters toe. Wees hierbij to-the-point. De toegevoegde elementen kunnen namelijk niet meer uit de families gebaseerd op deze template verwijderd worden.

Voeg elementen toe die praktisch altijd voorkomen en meer niet. Zoals de basis-parameters: lengte, breedte, hoogte en materiaal. Zo is een reference plane voor de zithoogte niet voor elke meubel-family nuttig. Bij een prullenbak of tafel heb je er niets aan.

Ben je klaar met alle parameters dan kun je vervolgens het bestand opslaan als een rfa-bestand. Door de extensie rfa nu te veranderen in rft wordt het een family template. Wil je de family template aanpassen verander dan de extensie weer terug naar rfa.

 

Nu ook family templates van walls, stairs en meer!

Het is ook mogelijk om van systeemcategorieën, zoals stairs, walls, floors en meer families en dus family templates te maken. Hoe je dit doet, staat uitgelegd in Revitpuzzel 5. Deze family templates zijn natuurlijk erg handig omdat ze niet standaard bij Revit zitten. Zeker voor bestaande gebouwen bieden deze templates een uitkomst. Zo kun je in een handomdraai fraaie baksteendetails als hieronder modelleren.

 

Download de vernieuwde gratis Revit family templates van Ernstarchitect

Ernstarchitect staat voor kennis delen. Dus stel ik al mijn family templates (casework, ceilings, detail items, floors, furniture, generic model, stairs en walls) ter beschikking.  Hieronder kan je ze downloaden, veel plezier ermee. Ernstarchitect heeft nog meer gratis downloads en geeft ook workshops, speciaal voor de architect. Kom ook naar een BIM-workshop en hoor hier de laatste tips ’n tricks.

 

download

(gezipt bestand)

In het zip-bestand zijn 8 Family Templates opgenomen: 

 • casework
 • ceilings
 • detail item
 • floors
 • furniture
 • generic model
 • stairs
 • walls

 

Blijf op de hoogte van nieuwe gratis downloads / workshops en meld je aan met onderstaand formulier:

[mailchimpsf_widget]

Reacties zijn gesloten.