Revit-model visualiseren met Maxwell Render [recensie]


Posted on december 3rd, by Ernst Haagsman in Geen categorie. Reacties uitgeschakeld voor Revit-model visualiseren met Maxwell Render [recensie]

Revit-model visualiseren met Maxwell Render [recensie]

BIM kan je visualiseren met Revit maar er zijn ook andere pakketten. Bijvoorbeeld Maxwell Render. Met Maxwell Render heb ik een Revit-model gerenderd. De koppeling tussen Revit en Maxwell is makkelijk gelegd. Daarna kun je putten uit een grote database aan materialen. Ik was blij verrast, daarom heb ik dit artikel geschreven.

 

3D visualiseren

BIM is sexy en mede daarom een succes. De mooie 3D visualisaties die je ermee kan maken zijn een lust voor het oog en geven ook fantastisch inzicht in het ontwerp. Je kunt deze visualisaties met Revit zelf maken maar er zijn mooiere oplossingen. Maxwell Render is puur een Renderprogramma en voor Revit is dit geen core bussiness. Dat is gelijk het eerste grote verschil. Revit heeft een zeer beperkt aantal instellingen en Maxwell heeft juist enorm veel instelmogelijkheden. Met Maxwell kun je na enige studie de visualisatie helemaal naar je hand zetten.

 

Pluspunten van Maxwell Render

  • Enorme database aan materialen met een rating.
  • Je kunt de belichting achteraf aanpassen.
  • Je kunt doorgaan met modelleren tijdens het renderen.
  • Output is fantastisch, verschillende kanalen voor Alpha, Dept, Shadow, etc.

 

Verbeterpunten

  • Je kunt alleen maar een perspectief (perspective view) renderen.
  • Het is nog niet compatibel met Revit 2014 (bugs met structural elements en wall based families).
  • Veel materialen uit Revit komen niet over, je moet ze mappen met Maxwell-materialen.
  • Niet compatibel met Revit LT

 

Voor wie?

De plug-in is redelijk geprijsd, maar niet compatibel met Revit LT. Voor kleine architectenbureaus is de plug-in daarmee gelijk minder interessant. Wanneer je werkt met de volledige versie van Revit is de prijs van Revit met Maxwell vergelijkbaar met Revit en 3ds Max (Building Suite). Kortom: de prijs maakt weinig verschil. De manier van renderen is natuurlijk wel anders. Ben je weg van de renders van Maxwell en wil je de belichting achteraf aanpassen dan is deze plug-in iets voor jou.

 

Alternatieven

Autodesk Render in de the Cloud (ook voor Revit LT)
Autodesk 3ds Max Design (onderdeel van de building suite)

 

Conclusie

Maxwell is een fijne plug-in die je veel meer rendermogelijkheden geeft. De renderings uit Maxwell zien er erg levendig uit. Alle materialen uit Revit zijn te mappen met Maxwell materialen. Dit moet je één keer doen, daarna onthoudt de plug-in de link. De enorme materialen-database van Maxwell kan je ook veel tijd schelen, aangezien je deze niet zelf meer hoeft aan te maken.

 

Testomgeving

computer: ACER 8950G
os: windows 7
software: Revit 2013 en 2014 & Maxwell Render 2.70

 

Reacties zijn gesloten.