Denken in mogelijkheden


Posted on december 4th, by Ernst Haagsman in transformatie. Reacties uitgeschakeld voor Denken in mogelijkheden

Denken in mogelijkheden

Waarom een oude fabriek transformeren? Het risico bij verbouwen en renoveren is immers altijd groter dan bij nieuwbouw. Die oude meuk kan toch beter tegen de vlakte? De sloopkogel er tegenaan en met een frisse start opnieuw beginnen. Een nieuw gebouw opgebouwd uit hoogwaardige materialen met simpele efficiënte detaillering is de meest voor de hand liggende en beste oplossing.

Maar als ik een oude fabriek zie, dan zie ik een schat aan mogelijkheden. De robuustheid, grote ruimtes en kloeke verschijningsvorm geven vrijheid. De oude fabriek is uitgesproken en maakt daardoor meer mogelijk dan bijvoorbeeld een leeg grasveld. Simpele oplossingen krijgen schoonheid in deze omgeving. Zonder context zouden deze simpele efficiënte oplossingen koud en kil overkomen. Maar de rijke geschiedenis van de plek schept de kaders. Juist de beperkingen van de bestaande fabriek geven vrijheid aan het ontwerp.

Met deze houding benader ik elke transformatie. Ik zoek naar mogelijkheden en zie de kansen die de transformatie biedt. Als de cadeaus van het bestaande gebouw zichtbaar worden, wordt ook de potentie hiermee zichtbaar. Vanuit deze potentie ontwerp ik en ik probeer deze met minimale middelen uit te nutten. Transformaties zijn intensiever, maar kunnen ook goedkoper zijn dan nieuwbouw. Bijvoorbeeld het gemeentehuis van Oss door de twee snoeken of Dutch HealthTec Academy door JHK architecten. De keuze om te transformeren was voor beide gebouwen ook zeker een economische.

Transformeren met minimale middelen kan erg zuinig of halfslachtig klinken. Maar juist het uitvoeren van enkel noodzakelijke ingrepen en slim omgaan met het bestaande gebouw geeft karakter. De geschiedenis wordt niet uitgewist, maar is nog duidelijk zichtbaar. Dit geeft het ontwerp charme en gelaagdheid. Kortom: pragmatische en karaktervolle gebouwen.

Een voorbeeld. Wanneer de gevel voldoet aan de huidige wensen en eisen zou ik er niets aan veranderen. Ik zou mij concentreren op de binnenkant. Dat de transformatie niet zichtbaar is aan de buitenkant neem ik dan op de koop toe.

Reacties zijn gesloten.