4 Revit Tips


Posted on mei 6th, by Ernst Haagsman in BIM. Reacties uitgeschakeld voor 4 Revit Tips

4 Revit Tips

De Revit Quiz heb ik gemaakt om kennis te delen. Heb je hem nog niet gemaakt? Klik dan hier en doe de Revit Quiz (ongeveer 3 minuten). De antwoorden op de vragen staan eronder. Elk antwoord is eigenlijk een tip om sneller te werken met Revit of om Revit beter te begrijpen.

 

Het nulpunt van Revit

Revit heeft meerdere nulpunten. Om precies te zijn drie: project base point, het survey point en de project startup location. De eerste twee zijn standaard onzichtbaar in Revit, deze kun je wel zichtbaar maken, door bijvoorbeeld op het lampje te klikken. Zoals Daniël Gijsbers terecht opmerkt, zijn het project base point en survey point bedoeld om Revit modellen naar de juiste positie te exporteren zodat het model kan samenwerken met bijvoorbeeld het RD coördinatenstelsel.

Het derde (project startup location) nulpunt is het kun je niet zichtbaar maken. Revit gebruikt dit voor het plaatsen van links met “Origin to origin”. Dit nulpunt kun je ook niet wijzigen. Je kunt wel verwijzen naar alle drie de nulpunten, bijvoorbeeld met spot coordinates.

En zoals Marcel Rijsmus en Martijn de Riet terecht opmerkten, zijn de nulpunten van component families / adaptive components niet in de telling opgenomen. Deze nulpunten zijn projectafhankelijk en zitten dus ook niet standaard in elk Revitproject.

 

Categorie road in Revit

Revit heeft al heel lang de categorie road. Maar iets modelleren in deze categorie is niet mogelijk, alleen met een omweg. Via IFC export kun je uiteindelijk een object modelleren in deze categorie. Maar veel makkelijker is om de categorie floors te gebruiken in plaats van de categorie roads. Je kunt er dan ook nog makkelijk schedules van maken.

Waarom is deze category er dan? Waarschijnlijk iets voor de toekomst. Ben je benieuwd hoe je iets in deze category modelleert, dat wordt hier uitgelegd.

 

DWG-link selecteren in Revit

DWG-links zijn niet makkelijk te selecteren in Revit. Zeker niet als je niet meer weet in welke view de DWG staat. Martijn de Riet kwam nog met de tip om de DWG te selecteren via een add-in. Op deze website staat daarover meer uitgelegd

 

Exporteer een stuk van het revitmodel naar rvt-bestand?

Exporteren vanuit Revit naar rvt is mogelijk. Dit is vooral handig wanneer je samenwerkt bijvoorbeeld met een constructeur of installatie-adviseur die ook in Revit werkt. Je kunt je model purgen en opslaan onder een andere naam, maar dan komen ook al je sheets mee. En elke keer het bestand opschonen kost veel tijd. Gelukkig kan het sneller.

  • Maak een nieuwe floorplan view.
  • Selecteer de view in de project browser en klik erop met je rechter muisknop.
  • Je ziet nu “save to new file”, alleen kun je deze optie niet selecteren.
  • Zet een willekeurige annotation family op de view (bijvoorbeeld een detaillijn).
  • Nu is de optie “save to new file” beschikbaar en kun je de view exporteren als een rvt bestand.

Alles binnen crop region en de view range van de floorplan wordt geëxporteerd, dus ook levels en grids. Je kunt dus ook een bouwdeel of stuk van het ontwerp makkelijk exporteren. En eenmaal ingesteld is een nieuwe export zo gemaakt.

Reacties zijn gesloten.