Transformatie van woon/werk studio


Posted on februari 1st, by Ernst Haagsman in vraag en antwoord. 5 comments

Transformatie van woon/werk studio

Hoe transformeer je een kleine studio naar een multifunctionele ruimte, waarin je kunt werken, wonen, ontspannen en slapen? Met deze vraag kwam Jan Dalm. Hij tikte “stel een vraag aan architect” in op google en kwam bij ernstarchitect.nl terecht. Zo af en toe is hij in de studio en dan wil hij er kunnen werken, ook tot in de kleine uurtjes.

De opdracht

De studio is 20 m2 waarin je moet kunnen werken, slapen, ontspannen en wonen. Er moet een toilet, douche, kastruimte, tweepersoonsbed, keuken, bureau, eettafel en zithoek in. Met andere woorden: de indeling is een uitdaging.

 

Mogelijkheden van de studio

De studio is 2,40 meter hoog. Dat betekent dat er geen ruimte is voor een entresol. De studio krijgt van één kant licht. Aan deze kant wil ik zo min mogelijk belemmeringen zodat het licht diep de studio in valt. Het oppervlak van de studio is kleiner dan de ruimte die de gewenste functionaliteiten normaliter nodig hebben. Dus we moeten ruimte dubbel gebruiken. Dit moeten we zo slim doen dat er extra ruimte ontstaat. Daarmee kunnen we extra comfort toevoegen. Zoals het toilet niet direct in de woon/werk ruimte uit te laten komen. En het het bed een ondergeschikte rol geven.

Ruim gevoel

functies van de studio

Plaats van de verschillende functies.

Hoe gebruiken we ruimte dubbel? Door dichte elementen als een dubbele muur te maken. Zo blijft er nog steeds een mooie ruim ogend stuk over dat je uitstekend kunt gebruiken voor wonen en werken. De dubbele muur bestaat uit:

 1. garderobe
 2. keukenblok (1,20m)
 3. ruimte voor gordijn
 4. kast
 5. opklapbaar bed (1,40 bij 2,0m)
 6. douche
 7. wastafel
 8. toilet

(nummers corresponderen met plattegrond rechts)

Het tweepersoonsbed beslaat een groot deel van het oppervlak. Door dit bed opklapbaar te maken ontstaan er tal van mogelijkheden en behoud van de ruimte. We kunnen het bed niet in de hoogte wegwerken, bijvoorbeeld door het op de badkamer te situeren. We plaatsen het bed achterin de studio. Daardoor staat het dichtbij de badkamer en is het redelijk privé. De privacy kan met een gordijn vergroot worden.

 

 

Multifunctioneel

De “dichte” onderdelen van het ontwerp (keuken, badkamer, bed, kasten en garderobe) vormen een lint langs de rand van de studio. Het open stuk dat overblijft, is multifunctioneel. Je kunt er werken, slapen, eten en ontspannen (zie afbeeldingen). Dit wordt mogelijk gemaakt door drie simpele ingrepen.
1. De tafel is in hoogte verstelbaar waardoor deze zowel bij de zithoek als bij de eethoek gebruikt kan worden.
2. De bank is makkelijk verplaatsbaar.
3. Met een gordijn kan de studio in tweeën gedeeld worden.

Over de hele wereld wordt er creatief met kleine ruimtes omgesprongen. Deze video geeft een paar mooie voorbeelden:

Bekijk hier ook andere voorbeelden ter inspiratie over multifunctioneel ruimtegebruik of hoe schuifdeuren een extra dimensie aan de kamer kunnen geven.

Heb je ook een (ruimtelijke) vraag? Stel hem aan Ernstarchitect. Bekijk nog meer antwoorden op vragen aan Ernstarchitect over: smalle kavels, indeling jaren 30 huis, transformeerbaar ontwerpen met installaties en meer.

5 reacties op “Transformatie van woon/werk studio”

  • Ernst Haagsman schreef:

   Hallo Joost,

   Bedankt voor de links die je stuurde. Allebei erg mooi en praktisch lijkt mij. Soms zie je dat je veel moet weg klappen/schuiven om ergens bij te komen. Dat lijkt mij niet zo praktisch, maar dat is hier geen sprake van. Leuke inspiratie, ook voor Jan Dalm. Ik heb de links in het artikel opgenomen.

   Groet, Ernst

 1. Joost schreef:

  Goed concept en mooie toepassingen in het ruimtelijk ontwerp. Ik kwam als inspiratie over multifunctioneel ruimtegebruik nog deze tegen: http://www.desiretoinspire.net/blog/2013/12/23/sliding-door.html

  Wel ander concept, maar gaat ook over meervoudig ruimtegebruik en transformeren van de gebruikersruimte naar een andere functie.

 2. Harrie schreef:

  Kleine ruimtes vragen om creatieve oplossingen. En dat is met bovenstaande goed gelukt!
  Een idee kan nog zijn de badkamer verder te integreren met het toilet.
  Zo is dat recent ook toegepast bij een rijksmonument te Haarlem, http://haarlemschkwartier.nl/
  Hier zijn de gebruiksklare (prefab) badkamers in delen geplaatst.
  Meer foto’s van dit bijzondere project o.a. via https://twitter.com/NickvdZwet

 3. woon/werk/studio schreef:

  Ik ben aangenaam verrast door de functionele indeling die in de beperkte ruimte is ontstaan. Zelf had ik er niet aan gedacht alles aan 1 kant te plaatsen en de gehele muur te benutten.
  We gaan ermee aan de slag en tzt zullen we de foto’s sturen van hoe het is geworden.

  Heel erg bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *