Eigentijds gezellig tennispaviljoen


Posted on september 3rd, by Ernst Haagsman in BIM, bouwprojecten. No Comments

Eigentijds gezellig tennispaviljoen

Een gezellig tennispaviljoen waarbij het terras en de kantine in elkaar overgaan. Die twee onderdelen zijn de belangrijkste van het clubhuis. Het dak verbindt deze onderdelen met een dynamisch gebaar. Zo loop je ongemerkt van binnen naar buiten en kun je ook in een kouder jaargetijde lekker lang buiten zitten.

 

Opzet van het ontwerp

Het ontwerp van het paviljoen is ontworpen met als uitgangspunt een gezellige omgeving te maken in de zomer en in de winter. Het ontwerp geeft de mogelijkheid zo lang mogelijk van tennis te kunnen (na)genieten. De kantine vormt het hart en dat hart is goed verbonden met de belangrijkste tennisbanen. Het dak verbindt alle onderdelen (terras, kantine, kleedkamers, etc.) van het paviljoen met elkaar. Waarbij de ondersteunende functies onder het lage gedeelte van het dak zitten. Door deze functies efficiënt in te delen blijft er geld over voor een aantrekkelijke hoge kantine. De twee dakvormen geven het clubhuis een eigen karakter. Deze twee vormen worden door de luifel met elkaar versmolten en verbinden de twee terrassen.

Gezellig clubhuis

Het belangrijkste van het tennisclubhuis is niet het gebouw zelf, maar het terras ervoor. Dit is een integraal onderdeel van het ontwerp. Het dak verbindt beide delen (terras en clubhuis) met elkaar. Van buiten gezien is het terras een uitnodigend visitekaartje. En van binnen gezien is het een natuurlijk verlengstuk van de kantine.

 

Winter

Maar wat heb je aan een terras in de winter? Om het terras in de koudere jaargetijden toch te kunnen gebruiken, is het afsluitbaar. De geïntegreerde semi transparante windschermen transformeren het winderige terras naar een aangename wintertuin. Voordeel is dat zo de kantine kan worden uitgebreid bij evenementen.

 

Hergebruik

Bij het ontwerp van de nieuwbouw proberen we natuurlijk zo veel mogelijk te hergebruiken. Samen met stortplaatsvandromen denk ik bijvoorbeeld na over manieren van hergebruik van het oude interieur. Zo geven we de nieuwe plek meer gelaagdheid en gooien we niet onnodig spullen weg. Is dat niet mogelijk? Dan wordt het ontwerp transformeerbaar opgezet, zodat het zich kan aanpassen aan toekomstige nieuwe wensen.

Het ontwerp maakt dus slim gebruik van wat er al is. Zo wordt bijvoorbeeld de grondwal om het tennispark gemaakt van de grond van het terrein. Is het niet mogelijk om materialen te hergebruiken, dan proberen we het materiaal tweedehands te verkrijgen.

 

Waarom geen transformatie?

Natuurlijk hebben we gekeken naar transformatie. Helaas was in dit geval transformatie geen optie. De huidige voetbalkantine kwam eventueel in aanmerking voor transformatie, maar deze stond simpelweg op de verkeerde plek. Een transformatie zou zelfs goedkoper zijn dan nieuwbouw. Maar het tennispark was dan niet meer goed in te delen. Dat was een concessie die we niet wilden doen.

 

Het paviljoen vanuit de lucht

Onderstaande video is gemaakt met een drone.

 

Ontwerpimpressies





Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *