Category: bouwprojecten


Banenmotor, leegstaande winkels herbestemmen [1e PRIJS]

Posted on juni 23rd, by Ernst Haagsman in bouwprojecten, transformatie. No Comments

Leegstaande winkels vormen een probleem, maar wat is de oplossing? Hoe kan je de naoorlogse winkelstrips succesvol herbestemmen? Wij hebben op die vraag een antwoord gegeven in de prijsvraag: Werk aan de winkel, leegstaande naoorlogse winkelstrips van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed. Samen met Arjan de Nooijer en Sander Gelink hebben we deze oplossing uitgewerkt voor twee locaties: het Herdersplein en de Händelstraat in Utrecht. Met dit voorstel hebben we de eerste prijs gewonnen.

 

Samenvatting

In één zin is ons plan: geef de winkels een onderwijsfunctie en geef het onderwijs ruimte om van al die winkels kleine banenmotortjes te maken. Het beroepsonderwijs is de sleutel tot nieuw leven in de Wederopbouwwijk. Deze onderwijstak innoveert volop met nieuwe onderwijsformules en zelfs hele nieuwe opleidingen. Wij laten graag zien hoe vernieuwingen in de Wederopbouwwijken de wijkgedachte nieuw leven inblazen.

 

Jury over ons plan:

‘Het thema … Read More »



Interieurontwerp: transformeren met meubels

Posted on oktober 7th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten. No Comments

Transformeren is als acupunctuur: met kleine ingrepen veel bereiken. Hieronder staan twee interieurontwerpen waar de meubels de ruimte transformeren. De ruimte is weer geschikt gemaakt voor het nieuwe gebruik.

 

interieurontwerp

Nu Ernstarchitect zich met de Jaren ’30 architect ook op de particuliere “transformaties” richt komen er meer interieuropdrachten langs. Bijvoorbeeld het ontwerpen van een barmeubel voor stichting Nu Doen! of het ontwerpen van een kast op maat. Beide meubels hebben veel invloed op de ruimte. Zo maakt het barmeubel van het kantoor een winkel en de kast breidt de eetkamer uit tot een prettige werkplek.

 

winkel in het kantoor

Stichting Abrona zit in de bibliotheek van Woerden. Zij biedt daar werkplekken aan mensen met een verstandelijke beperking. Ze helpt de bibliotheek met het terugzetten van de boeken en medewerkers verkopen taart en sapjes. Het oorspronkelijke ontwerp houdt geen rekening met deze specifieke invulling van de kantoorruimte.

Wat … Read More »



Eigentijds gezellig tennispaviljoen

Posted on september 3rd, by Ernst Haagsman in BIM, bouwprojecten. No Comments

Een gezellig tennispaviljoen waarbij het terras en de kantine in elkaar overgaan. Die twee onderdelen zijn de belangrijkste van het clubhuis. Het dak verbindt deze onderdelen met een dynamisch gebaar. Zo loop je ongemerkt van binnen naar buiten en kun je ook in een kouder jaargetijde lekker lang buiten zitten.

 

Opzet van het ontwerp

Het ontwerp van het paviljoen is ontworpen met als uitgangspunt een gezellige omgeving te maken in de zomer en in de winter. Het ontwerp geeft de mogelijkheid zo lang mogelijk van tennis te kunnen (na)genieten. De kantine vormt het hart en dat hart is goed verbonden met de belangrijkste tennisbanen. Het dak verbindt alle onderdelen (terras, kantine, kleedkamers, etc.) van het paviljoen met elkaar. Waarbij de ondersteunende functies onder het lage gedeelte van het dak zitten. Door deze functies efficiënt in te delen blijft er geld over voor een … Read More »



Eengezinswoningen transformeren naar kantoren

Posted on maart 27th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten, transformatie. 3 comments

Het lijkt alsof het eind van het herbestemmen naar woningen in zicht is. Het transformeren van de eerste eengezinswoningen naar kantoren is namelijk een feit. Over de leegstand van kantoren wordt veel geschreven maar de leegstand is in de woningbouw net zo groot. Sommige mensen besluiten hun woning daarom (tijdelijk) te verhuren omdat deze niet verkoopbaar is in de huidige markt. Het kan op een andere manier. Buren sloegen de handen ineen en schakelden Ernstarchitect in voor een revolutionair plan van buurtwerkplekken.

 

Ernstarchitect bekeek de mogelijkheden van de eengezinswoningen. De locatie bleek uitermate geschikt voor kantoren. De bereikbaarheid is goed en ook het parkeren is prima op te lossen. Steeds meer bedrijven gaan over op het nieuwe werken, waardoor veel mensen thuis werken. Lang niet elke thuissituatie geeft genoeg rust voor geconcentreerd werk. Dus heb ik als oplossing werkplekken bedacht in … Read More »



Herbestemming industriehal naar speeltuin

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten. No Comments

Een leegstaande industriehal is getransformeerd in een indoor-speeltuin. Deze transformatie / herbestemming heb ik begeleid: ik heb de omgevingsvergunning aangevraagd, technische tekeningen gemaakt en het plan getoetst aan de wet- en regelgeving.

Proces en vergunningen

Bij deze transformatie heb ik de omgevingsvergunning aangevraagd. Hierbij heb ik het plan getoetst aan de brandveligheidseisen (in overleg met de brandweer), het bouwbesluit en bijbehorende NEN-normen. Ik heb de  bouwkundige tekeningen gemaakt inclusief ontruimingsplan. Voordeel is mijn ontwerpoog, waarmee ik kijk naar het geheel van het ontwerp.

Pretfabriek

In dit speelparadijs, de pretfabriek, kunnen kinderen het hele jaar door spelen. Het thema voor de indoor-speeltuin is fabriek en dit verwijst naar de vroegere functie van het gebouw. De oude functie van het gebouw is ook na de herbestemming nog goed voelbaar. Bekijk het in deze reportage van Woerden TV.

Voordeel van mij is dat ik kijk naar het geheel en … Read More »



Verbouwing kantoor, “Koetshuis”

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten. No Comments

Het voormalige koetshuis was te klein geworden voor het kantoor van de Navigators. De verbouwing van het kantoor laat het oorspronkelijke koetshuis in zijn waarde: de bestaande aanbouw is bewust vervangen door een grotere aanbouw. De verbouwing maakt van het kantoor een ontmoetingsplek.

ontmoeten

De nieuwe aanbouw heeft een eigentijdse uitstraling met een sedum dak en expressieve baksteen, waardoor het aansluit bij de groene omgeving. Het bestaande gebouw is verbonden met de aanbouw met een glazen tussenstuk. Door meer daglicht en meer openheid is het tussenstuk een aangename plek geworden voor een kopje koffie met elkaar. Met zo min mogelijk ingrepen heeft de nieuwe aanbouw de gang verandert in een ontmoetingsplek. Deze levendige gezellige plek is tevens de entree van het gebouw.

Neem contact op voor een verbouwing of herbestemming van uw gebouw, met oog voor het gehele gebouw.



Verbouwing hoofdkantoor, “Kristal”

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten. No Comments

Utrecht is een transformatie rijker. Met deze “briljante” verbouwing is het hoofdkantoor van SNS REAAL geoptimaliseerd voor het nieuwe werken. Briljant? Kristalvormig in ieder geval. Bij ONB ontwierp ik de transformatie en werkte ik het ontwerp bouwkundig uit onder leiding van Marco Romano. De onderste drie verdiepingen van het kantoor hebben wij getransformeerd naar een ontmoetingsplek. Deze kristallijne ontmoetingsplek verbindt twee gebouwdelen. Maar waarom deze vorm? In de video wordt uitgelegd hoe de transformatie tot stand is gekomen.

vorm en functie

De verbouwing van het Utrechtse hoofdkantoor heeft een kristalvorm. Deze vorm is het resultaat van de functionele, praktische, constructieve en esthetische eisen. Op de begane grond is het kristal breed, zodat er een koffiebar inpast. Dan maakt het kristal een punt naar boven, zodat er ruimte is voor de trap van de eerste naar de tweede verdieping. De moderne verschijningsvorm van het … Read More »



Verbouwing woning, “Verticaal”

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten. No Comments

Simpele en pragmatische verbouwing van uw woning? Deze charmante jaren ’30-woning was te klein geworden voor Alan en Yvonne. Vervolgens hebben ze mij benaderd om de achterkant uit te breiden. Met minimale middelen heb ik de aanbouw eigentijds laten aansluiten bij de bestaande woning. Heb jij ook een jaren-30 woning? Kijk dan op Jaren ’30 woning verbouwen, hier kan je zelf je verbouwing ontwerpen!

Meer met minder

De vorm van de aanbouw is simpel en functioneel. Qua materialen hebben wij samen gekozen voor een steen die aansluit bij het bestaande metselwerk. Het metselwerk heeft geen dragende functie maar is regenwerend en esthetisch. Er ontstaat een subtiel contrast met het bestaande metselwerk door de nieuwe stenen verticaal te metselen. De gevelindeling is zo abstract mogelijk: de puien gaan van onder helemaal door tot het dak, wat net als het metselwerk de verticaliteit van … Read More »



Herbestemming het nieuwe werken met BIM

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in BIM, bouwprojecten. No Comments

Het hoofdkantoor van SNS REAAL te Utrecht bestond uit een klassiek kantoorgebouw met losse kantoren. Dit gebouw is herbestemd voor Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe werken staat voor ontmoeten en samenwerken. Het bestaande gebouw was niet ontworpen voor ontmoeten en samenwerken.

BIM

Doel van het nieuwe gebouw was de transformatie van kantoren naar een ontmoetingslandschap. Bij ONB werkte ik onder leiding van Milee Herweijer aan een totaaloplossing voor dit hoofdkantoor. Ik was verantwoordelijk voor het BIM-model van 20.000 m2.

Transformatie naar ontmoetingslandschap

Met ruimtelijke ingrepen hebben wij het gebouw getransformeerd. Zo hebben wij in de eerste drie lagen van het gebouw een plaza aangelegd, waar ontmoeten centraal staat. Het plaza bestaat uit een ontvangsthal, restaurant, overlegruimtes en werkplekken. Verder hebben wij bestaande vides opener gemaakt en de verdiepingen verbonden via nieuwe vides. De keuken en het restaurant zijn verplaatst naar de eerste verdieping. En tussen … Read More »



Herbestemming school met hart

Posted on juli 30th, by Ernst Haagsman in bouwprojecten. No Comments

De huisvesting werd te klein en een herbestemming van de school was de oplossing. In overleg met de vijf opdrachtgevers hebben we het huidige gebouw zo min mogelijk gesloopt. Bij T&W heb ik onder leiding van Kees Willems mee-ontworpen aan deze brede school. Wij plaatsten een nieuw hart met verschillende aula’s als ontmoetingsplekken.

Hoe was het?

Twee basisscholen stonden al op het terrein in hetzelfde gebouw. De derde school stond verderop in een tijdelijk gebouw.

Hoe is het nu?

De transformatie heeft van meerdere gebouwen één gemaakt, waarbij elke school een duidelijke eigen identiteit heeft. De brede school bestaat uit drie basisscholen, een naschoolse opvang en een peuterspeelzaal. Wij hebben het gebouw uitgebreid, zodat veel ruimtes dubbel gebruikt konden worden. Een ander voordeel is: meer interactie en samenwerking.

Wat houdt de transformatie in?

Het het nieuwbouwgedeelte laat het bestaande gebouw in zijn waarde. Slechts een klein … Read More »